A győztesek a holtponton túl születnek- szakmai és motivációs útravaló vállalkozóknak I.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kedves olvasó!

A következő írást már aktív vállalkozóknak címeztem, de annak a hasznára is válhat, aki egyelőre még csak tervezi a saját üzlet beindítását!
Munkámból kifolyólag gyakran találkozom más vállalkozókkal, beláthatok a kulisszák mögé, az együttműködés során megtapasztalom, hogy ki az, aki sikeres lesz és ki az, aki nem. Megtanultam, hogy mi az a felfogás, ami sikerre vezethet, és mi az, ami kudarcra van ítélve.  
Ezekből és személyes tapasztalataimból táplálkozik a következő írás, amelyet részben motivációs és részben szakmai doppingként használhatsz fel a jövőben!  
Az első részben a motivációs elemeket fogjuk átvenni!

motiváció vállalkozóknak

A komfortzónán kívül kezdődik a fejlődés
Talán már Te is érezted úgy, hogy kellő időt és energiát fektetsz egy projekt megvalósításába, mégsem hozza a várt eredményeket. Lehet, hogy nem megy rosszul, amennyire szükséges elmuzsikál, de a várt nagy durranás nem jön. Szintén lehet, hogy korábban voltak ígéretes szakaszok, évek, de egyre rosszabb időszakaszok követik egymást.
Pedig Te, aki ezt komolyan veszed és komolyan hittél is benne, úgy érzed mindent megteszel. Szakmailag minden tőled elvárhatót teljesítesz, és úgy gondolod, az ügyfeleket is jól kezeled. Mégsem jutsz egyről a kettőre. Vagy éppen a kettőről csúszol vissza az egyre!
Mi lehet a gond? Mit rontok el? Rossz helyen próbálkozom? Rossz a piaci helyzet? Talán hiba volt belevágni az egészbe?
A csalódás könnyen belelökhet a kedveszegettség feneketlen kútjába, ahonnan már nagyon nehezen vezet vissza út.
Minek csináljam, minek erőlködjek, ha nem megy?
Pontosan ezért, mert máshogy nem megy!
Rengeteg szerencsével, támogatással, jó tanácsokkal ideig-óráig érhetsz el eredményeket és a biztonság ábrándjába ringathatod magad, de az üzleti élet nem hazudik: kemény munka nélkül hosszú távon soha nem fogsz boldogulni!

Megmagyarázok neked egy alapvető emberi hibát:
Legtöbb esetben, amikor azt hiszed megtettél mindent, valójában rengeteg tartalék maradt még benned. Ilyen az emberi agy és test kapcsolata. Energiatakarékosságra törekszik, csak akkor ad bele mindent, ha vészhelyzetet érez. Ez nem nevelési, viselkedési hiba, ez egy természetes tudatalatti reakció. Miért van az, hogy ahol iszonyúan meg akarsz felelni, egy új munkahelyen, új vállalkozásnál, új közegben extrém lendülettel kezdesz? Mert az agyad ezt a stresszhelyzetet valóban veszélyhelyzetként éli meg, zöld utat ad, és engedi, hogy kihozz magadból annyit amennyit csak lehet!
Ahogy kezded megszokni a helyzetet, úgy csökken a stressz, azaz a veszély, egyre inkább kezdhetsz visszaváltani újfent takarékosságra.
Itt kell felülírnod esetenként tested parancsait!
Hozok is erre egy párhuzamot!
A legjobb hasonlat pedig nem más, mint a sportolás. A testünk rengeteget tanít nekünk, ha odafigyelünk rá!
Ugyanez a szituáció, rendszeresen edzel, van eredménye, de közel sem az amit ennyi év után várnál.
Nem értem, pedig mennyire szorgalmas vagyok! Én mindent beleadok!
Biztos ez?
Itt térjünk vissza a címre! A győztesek a holtponton túl születnek. Tudod mi különböztet meg Téged és a nagy átlagot az élsportolóktól?
Genetika, étrend? Részben. De a fő ok nem ez. A fő ok az, hogy ezeknek az élsportolóknak sokkal később jön el az a pont, amikor úgy érzik elékszültek az erejükkel, leedzették magukat.
Ha Te rendszeresen sportolsz, próbáld ki csak egy hónapig ezt:
mindig, amikor úgy érzed elfáradtál és abba kell hagynod, gondolj erre a két mondatra: a győztesek a holtponton túl születnek. A komfortzónán kívül kezdődik a fejlődés.
És húzz rá még két sorozatot! Hidd el, a fejlődés ezen a ponton indul!

Így már érted mire gondolok, igaz?
Ha átérezted cikkem eddigi lényegét, akkor feltankoltál és készen állsz a továbbiakra, és ha már itt tartunk:  
Kritika- az előrelépés üzemanyaga
Kritika mindnyájunkat ér, legyen az jogos vagy megalapozatlan, építő jellegű vagy egyszerűen rosszindulatú.
Személy szerint én is azt gondolom, hogy az egyik legnehezebb dolog a kritikát kezelni, de mint mindenből, mi vállalkozók próbáljunk ebből is előnyt kovácsolni!
Vérmérséklet és neveltetés kérdése is ki hogyan reagál rá, de van rá módszer, hogy a javadra fordítsd!
Nem hiszed?
Lássunk néhány elméleti példát!

Építő jellegű kritika: Jó ez a bolt, csak azért nyitva lehetne szombaton is legalább délig!
Ebben semmilyen rosszindulat nincs, de mégis sokan nehezen viselik. Például élből azzal reagálnának, hogy majd nyitva leszünk, ha valaki bejön helyettem dolgozni. Lehet kontrázni, de biztos érdemes?
Az építő jellegű kritikát raktározni kell, adatként tekinteni rá, és esetleg érdeklődni és piackutatni, lehet, hogy az a közösség, akiknek végül is mi eladni szeretnénk máshogy látja a lehetőségeket, és az ő igényeikre kell építkeznünk, nem csak a saját feltételezéseinkre!

Jogos, negatív kritika: Az éttermed koszos, és lepukkant!
Ha így van, akkor sem szívesen hallod ezt senkinek a szájából. Mégis, ahelyett, hogy nekiállsz veszekedni -legyen ez személyes vagy online vélemény-, próbálj inkább magadba nézni, mérd fel a helyzetet, és törekedj arra, hogy javíts a megítéléseden!
Valószínűleg pont azért fáj ennyire ez a fajta kritika, mert Te magad is tisztában vagy a hiányosságokkal, csak eddig nem mertél/nem akartál vele szembenézni.
A jogos, negatív kritikára tekints úgy, mint kihívásra, amit meg kell ugranod!

Megalapozatlan és rosszindulatú kritika: Ez egy új fodrász, tuti nem is ért a szakmájához!
Nincs annál rosszabb érzés, mint amikor úgy ítélnek meg, hogy nem is ismernek, nem is láttak dolgozni.
Ezt a békát a legnehezebb lenyelni, de adok két kulcsot is a kezedbe, amivel ajtót nyithatsz a kritika ezen fajátáinak, kifelé!
Aki így támad Téged, valószínűleg belső frusztráltságat palástolja, így vezeti le.
Nagyon fontos, és lebegjen ez mindig a szemeid előtt: aki ilyen módon bánt Téged, nemcsak, hogy nem érez örömöt a tette miatt, de valószínűleg komolyan sem gondolta az állítását. A kijelentés talán egy lélegzetvételnyi pihenőt adott neki a belső frusztráltságának terhe alatt, de előrébb semmiképp nem jutott vele, és hidd el, boldoggá sem tette!
Az első kulcsom a csapójatóhoz: Pontosan ezek az emberek szoktak veszélyként, fenyegetésként tekinteni a potenciális, várható sikeredre! Talán jobban hisznek a felemelkedésedben, mint Te magad!
A második kulcsom, amivel lakatot is zárhatunk az említett csapóajtóra, pedig az, hogy ennek a kritikának kell téged feltüzelnie, ennek kell az üzemanyagodnak lennie, hogy igenis megmutatod, jobb vagy annál mint ahogy beszéltek rólad!
Ha ezt nem használod motivációként, akkor semmit sem!

Tanulj meg tanulni!
Sokszor hallani az élethosszig tartó tanulásról, itt most nem egészen erről lesz szó.
Annak ellenére sem, hogy én is úgy gondolom, az embernek élete végéig palléroznia kell az elméjét, hiszen olyan magasságokat érhet el, amiről ő maga sem álmodott korábban!
Ebben a leckében a tanulást én egészen másképp közelítem meg.  
Sok emberen látom -és magam is a közelmúltig ebbe a táborba tartoztam-, hogy teljesen elutasítók mások tanácsaival szemben.
Ez is egy ösztönös viselkedés, zsigerből valamiért mindig azt hisszük, hogy nekünk van igazunk, akkor is, ha elfogadjuk más véleményét.
Azonban nagyon káros tud lenni, ha mi élből elutasítók vagyunk mindennemű megjegyzéssel szemben.
Amint elérted a felismerést, mármint a mások véleményének teljes elutasítását, nagyon hasznos fegyvert kovácsolhatsz belőle!
Próbálkozz pont az ellenkezőjével, amit a természeted diktál! Hallgass figyelmesen mindenkire, aki legalább egy mondat figyelmet megérdemel! Hallgasd meg, láss az ő szemszögéből, és ha nem is adott összességében hasznos tanácsot, szűrj ki Te mindent, amit hasznosíthatsz!
Gyakorold ezt egy hétig! A legelején nagyon nehéz lesz, de mint már tudjuk, a komfortzónán kívül kezdődik a fejlődés!
A következő hét már könnyebb lesz, az azt követőn már Te várod a kommentárokat, és idővel az élet egyre több és több szegmenséből próbálsz információkat, jó tippeket csenni!
Amint ezt a szolgálatodba állítod, egy valóságos új gondolkodási és üzleti univerzum nyílik meg számodra!
Tanulj meg másoktól tanulni, tanuld meg, hogy előbb meglásd az üzleti lehetőséget, minthogy a másik fél befejezte volna a mondatot!

Farkasok között érzed magad? Maradj mégis emberséges!
Az üzleti életben farkastörvények uralkodnak, és sok esetben a leleményesség és a talpraesettség az inkorrektség határára vezethet Téged, de figyelj rá kérlek, hogy soha ne lépd át ezt a vonalat!
Hiszek abban, hogy létezik karma, hiszek abban, hogy előbb-utóbb mindenki azt kapja ami jár.
Ha Te nem is hiszel ebben, akkor is azt tanácsolom, sose lépd át a tisztesség határait, semmit sem ér a sok befektetett munka és az ezzel járó siker, ha esténként bűntudattal kell feküdnöd, és reggelente kényelmetlenül kell kelned!
Cselekedj úgy, hogy ugyan mindent megtettél (a cikkben leírt holtponton túli mindent) a sikerért, ügyfélszerzésért, marketingért, de mégsem csaptál be senkit!
Ráadásul napjainkban talán a leginkább értékelt üzleti magatartás a korrektség! Hosszú távon biztosan ez fog Neked sikert hozni, pont, mint a cikk elején említett kemény munka!

Összegezve:
-Nézz őszintén magadba, ismerd meg a határaid és gondold át, mi az amit még ki tudsz hozni magadból, hogy tényleg elmondhasd, megtettél mindent!
-Tekints a kritikákra motivációs üzemanyagként, fordítsd őket a javadra, legyen benned dac, mutasd meg, jobb vagy annál mint vártak!
-Tanulj meg úgy tanulni az emberektől, hogy közben nem is tudják, hogy oktatnak!
-Maradj korrekt, és tisztességes, ez a mai piacvezető céges magatartás!

A következő részben kézzelfogható szakmai tanácsokkal várlak, ne hagyd ki!

Szakmai tippek
Arculat- a vállalkozás tükre
Innováció, ami előrevisz. Nyugati igények, poszt szoci szolgáltatás?
Ügyfélszolgálati trendek
Utazz, tapasztalj, láss világot!
Hagyj nyomot!

 

Amennyiben már a publikálás előtt szeretnéd megkapni tőlem a szakmai részt, küldd el az igényedet emailben, az info@newflow.hu-ra!

Ezek is érdekelhetnek:

woocommerce webshop logo a cikkhez

Woocommerce webshop – előnyök és hátrányok

Napjainkban a digitalizáció folyamatos, megállíthatatlan előretörésével természetes, hogy gombaszerűen nőnek ki a semmiből az újabbnál-újabb webshopok. Az már szinte magától értetődő, hogy

Copyright © 2023 - Molnár Krisztián

SEOzseni